• Datum: 19.11.2019

Solarni Paneli od Limenki – Cena i Specifikacija Materijala – DEO 3

Mikroenergetika
June14/ 2017

U ovom članku ćemo detaljnije obraditi pitanje koje su nam mnogi posetioci postavili: “solarni paneli cena i ugradnja, specifikacija materijala za njihovu izradu?”. Tabela koju smo pripremili prikazuje detaljne podatke o tome koliko su na kraju ukupno koštali solarni paneli i cenovnik materijala. Naravno, ukoliko se potrudite da iskoristite delove koje već imate u podrumu ili garaži, konačna cena solarnog kolektora od limenki se može značajno umanjiti. Nemojte zaboraviti da vam za izradu solarnog panela pored gore navedenog materijala trebaju limenke, i naravno – alat. Sledeća slika prikazuje popis potrebnog materijala:

Solarni paneli cena i ugradnja - specifikacija potrebnih delova i cenovnik

S obzirom da je UV stabilni pleksiglas prilično skup, solarni panel možete napraviti i od leksana (koji je osetno jeftiniji) ali imajte na umu da će takav panel imati nešto manji stepen iskorišćenja, kao i rok trajanja. Poželjno je odabrati leksan ili pleksiglas koji je UV stabilisan kako ne bismo morali da ga menjamo nakon nekoliko godina zbog deformacije ili promene boje nastale usled konstantnog izlaganja sunčevom zračenju (UVA-UVB-IR).

Tehničke Karakteristike Panela

širina:

1090

mm

visina:

2200

mm

dubina:

160

mm

ukupna površina:

2,4

m2

efektivna površina kolektora:

2,3

m2

težina:

66

kg

prečnik usisnog otvora:

100

mm

prečnik odvodnog otvora:

125

mm

broj limenki:

225

kom

orijentacija:

           vertikalna/horizontalna

Kod odabira ventilatora za Vaš solarni panel obratite posebnu pažnju. Iako na prvi pogled deluje da bilo kakav ventilator može da posluži, imajte na umu da ćete baš Vi najčešće boraviti u prostoriji koju grejete tako da je veoma bitno da ventilator ne bude bučan. Sledeći još bitniji detalj je protok vazduha kroz solarni kolektor, naime neophodno je da ventilator obezbedi protok od približno 3 m/s. Ukoliko stavite kuler od PC napajanja, dobićete prilično tih rad i imaćete vreo vazduh na izlazu ali i veoma nisko iskorišćenje solarnog panela. Mali protok vazduha ne može da “pokupi” svu toplotu sa zidova limenki i krajnji rezultat (zagrevanje prostorije) će biti razočaravajući.

Što se tiče nepovratnog ventila, dovoljno je da unutar sobe, na otvor za dovod zagrejanog vazduha iz solarnog panela postavite ukrasnu masku sa automatskom klapnom. Ovo je mehanička naprava i ne zahteva bilo kakvo napajanje. Kada ima protoka vazduha u smeru solarni kolektor – soba, klapne se automatski otvaraju čime se omogućuje nesmetana cirkulacija toplog vazduha i zagrevanje prostora.

Solarni Paneli Cena i Ugradnja

Solarni paneli cena komercijalne izvedbe ovakvog kolektora je $2749.00 , dok ugradnja košta dodatnih $299. Sve u svemu, sigurno se vredi pomučiti i samostalno napraviti ovakav solarni sistem za grejanje kuće. Ušteda je velika, počev od same investicije u solarni panel pa do smanjenih troškova za energente tokom grejne sezone.

Video snimak

Video snimak

Video snimak

Mikroenergetika
%d bloggers like this:
Skip to toolbar