Teslina budućnost je danas – Teslin globalni bežični prenos električne energije postaje stvarnost

Podelite sa prijateljima...

Autorski tekst: mr Nenad Šijaković, dipl. Inž. el.

U svojoj autobiografiji Tesla kaže: “. . .siguran sam da će od svih mojih otkrića, upravo Uveličavajući pojačivač (na osnovu kojeg otkriva postojanje stacionarnih talasa što kasnije na Long Ajlendu omogućava kreiranje predajnika za bežični prenos električne energije) biti najvrednije i najvažnije otkriće za buduće generacije.”

Nakon što je Nikola Tesla pronađen mrtav u januaru 1943. godine u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, predstavnici američke kancelarije za strance oduzeli su mnoštvo dokumenata koji se odnose na delo našeg 86 godišnjeg pronalazača.

U toku je bio Drugi svetski rat, a Tesla je tvrdio da je izumeo moćno oružje, poznato kao „Zrak smrti“, koje bi se moglo pokazati neprocenjivim u tekućem sukobu. Umesto da rizikuje da Teslina tehnologija padne u ruke neprijatelja Amerike, vlada je preuzela svu imovinu i dokumente iz njegove sobe u hotelu New Yorker.

Šta se dogodilo s Teslinim dosijeima od tada, kao i šta se tačno nalazilo u tim dosijeima, ostaje obavijeno misterijom – i bilo je plodno tlo za mnogo teorija zavera. Nakon godina prepričavanja teorija o mogućim zataškavanjima, FBI je konačno skinuo oznaku tajnosti sa oko 250 stranica Tesline dokumentacije prema Zakonu o slobodi informacija 2016. godine. Sledila su još dva dodatna objavljivanja dokumentacije, poslednje u martu 2018. godine. Ali čak i sa objavljivanjem ovih dokumenata, mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora – a neki Teslini dosijei još uvek nedostaju. Da li je tokom i neposredno nakon objavljivanja date dokumentacije bilo i logično za očekivati ovo o čemu pišemo u nastavku teksta.

Naime američka kompanija Viziv Technologies, LLC https://vizivtechnologies.com/, ranije poznata kao Texzon Technologies, LLC, početkom 2019. godine objavljuje da je sa svojim tornjem za bežični prenos energije i podataka spremna da započne globalno testiranje. Toranj je gradjen tokom 2016./2017. godine.

Na narednoj slici je prikazan Teslin toranj za bežični prenos električne energije instaliran nadomak malog mesta po menu Milford, u blizini Dalasa u državi Teksas i Sjedinjenim Američkim Državama (308 Dale Acres Rd Milford, TX 76670, USA 32.149481, -96.942201). Toranj je visok oko 70 metara, izgradjen je od fiberglasa i na vrhu se nalazi aluminijumska kapacitivna kapa koja se po podacima sa prezentacije Viziv Technologies LLC dovodi na napon od preko 200 miliona volti što dalje (ne objašnjavajući kojim fenomenom, odnosno tehnologijom) izaziva, kako predstavnici Viziv Technologies LLC tvrde, niskofrekventne površinske EM talase frekvencije od otprilike 18 KHz.

Toranj za bežični prenos električne energije nadomak mesta Milford, Teksas, SAD. Slika preuzeta sa https://vizivtechnologies.com/
Gradnja tornja za bežični prenos električne energije nadomak mesta Milford, Teksas, SAD. Slika preuzeta sa https://vizivtechnologies.com/
Milford, Teksas, SAD.
Slika preuzeta sa https://www.youtube.com/watch?v=7ATzLkr9JXk

Teslin toranj je naš naziv za ovaj objekat, ali ne i naziv sa kojim bi se složila kompanija koja ga je izgradila. Naime, nakon otprilike 120 godina Teslinu tehnologiju bežičnog prenosa električne energije oživljava ova privatna američka kompanija, očigledno osnovana od strane američke vojske, što postaje jasno kada pogledate biografije menadzmenta kompanije. Sve možemo razumeti, pa čak i činjenicu da je tehnologija držana „u hladnoj rezervi“ duže od sto godina, ali da se danas kada je napokon primenjena u praksi nigde ne spomene njen pronalazač Nikola Tesla, to je već previše!!!

Priča se svela na dva Nemca koji su početkom 20. veka razvili teoriju površinskog prostiranja EM talasa, kao i dva Amerikanca koji su polovinom prošlog veka otkrili mogućnost korišćenja tzv. površinskog prostiranja EM talasa i omogućili globalni bežični prenos energije i informacija. Vrlo je upitno da li ovaj uredjaj uopšte koristi navedene površinske EM talase za prenos energije, ali o tome više u nastavku teksta. Takodje, srećom danas živimo u vreme interneta, tog dvoseklog mača globalne kontrole, koji zbog svoje dvosmerne prirode omogućava da se ovakvo iskrivljenje istine brzo detektuje i od strane javnosti ismeje i osudi.

Ajmo sada da probamo da otvorimo ovu lepo upakovanu kutiju fiberglasa i shvatimo šta je u njoj, odnosno pokažemo da je u pitanju ništa drugo do Magnfying Transmiter našeg Nikole Tesle.

Long Island, New York, Wardenclyffe toranj izgradjen 1901.-1902. godine, a srušen jula 1917. godine.
Uporedni prikaz Milfor tornja i Teslinog Wardenclyffe tornja sa slike stare više od 100 godina.

Video sa prezentacijom ovog tehnološkog dostignuća o kojem priča Gen. Richard Devereaux, Izvršni podpredsednik u kompaniji Viziv Technologies LLC je u nastavku https://www.youtube.com/watch?v=wFiW2lqdnlM

18. Januara 1902. godine, nikola tesla je patentirao „Apparatus for Transmitting Electrical Energy, January 18, 1902, U.S. Patent 1,119,732, December 1, 1914 (available at U.S. Patent 1,119,732

„Apparatus for Transmitting Electrical Energy“, January 18, 1902, U.S. Patent 1,119,732, December 1, 1914 (dostupno na linku U.S. Patent 1,119,732

U svojoj autobiografiji Tesla će kasnije reći: “. . .siguran sam da će od svih mojih otkrića, uveličavajući pojačivač predstavljati najvrednije i najvažnije otkriće za buduće generacije.”

Napravimo uporedno poredjenje karakteristika koje je za ovaj sistem predvideo Nikola tesla sa sve njegovim originalnim crtezima kao i karakteristika datih u prezentaciji kompanije Viviz (https://www.youtube.com/watch?v=wFiW2lqdnlM&fbclid=IwAR2j79r9aNKrPaiXaz6lxWH6cnQ8gOHURvAtA5vCgY-Hm7916g9B57eGb3M )

Iz prezentacije Viziv Technologies LLC:

Iz originalnog Teslinog teksta:

Naredna objašnjenja prenosimo u originalu sa veb sajta kompanije Viziv Technologies LLC (https://vizivtechnologies.com/science/)

“Kako funkcioniše

Sa patentiranim procesima i sistemima Viziv Technologies-a, električna energija priključena na našu predajničku strukturu bežično se isporučuje podudarnim prijemnicima širom sveta. Pokretačka struktura za ZPT – Yenek Površinski Talas nije antena. Umesto toga, u pitanju je sonda za spajanje koja povezuje izvor napajanja sa globalnim talasnim vodom. Iako veličina sonde za spajanje zavisi od frekvencije rada, ona će biti mnogo manja od tradicionalne radiofrekvencijske antene dizajnirane za odašiljanje na istoj frekvenciji i udaljenosti.

Istorija površinskog talasa Zeneck

Početkom 1900-tih nemački fizičari Jonathan Zenneck i Arnold Sommerfeld prvi su teoretizirali da bi elektromagnetni talasi pod određenim uslovima mogli da koriste površinu zemlje kao talasa. Međutim, većina naučne zajednice je ignorisala njihove nalaze više od 60 godina.

Tek sedamdesetih godina braća, dr. James Corum i Kenneth Corum, otkrili su ovo istraživanje i započeli raditi kako bi eksperimentisanjem dokazali postojanje onog što je danas poznato kao površinski talas Zenneck. U 2003. uspeli su.

Inspirisan njihovim otkrićem, Viziv Technologies osnovan je u avgustu 2013. godine za razvoj komercijalnih aplikacija ZPT.“

Ovde se fokusiraju na talase o kojima Nikola Tesla ne govori u svojim beleškama, tj. na Zenek površinske talase, koji su u svojoj osnovi i dalje transverzalni Maksvelovi talasi a ne longitudalni Teslini talasi.

Podsetimo se Teslinih reči: «Imao Sam veliku sreću da otkrijem nove i zapanjujuće fenomene kakvi su obrtno magnetno polje, svetljenje bežične vakumske cevi i mnoge druge efekte visokih frekvencija koji su zadivili svet. (…) Ali ono što me je impresioniralo kao lepše od bilo čega drugog je otkriće stacionarnih talasa koje sam načinio 1899., a koje je pokazalo da cela planeta na kojoj živimo, uprkos svojoj nepojmljivoj veličini, može biti naterana da odgovara treperenjem na najtiši šapat ljudskog glasa.»

Inženjer Goran Marjanović, čovek zaslužan za očuvanje Teslinog nasledja u Srbiji, u svojim tekstovima odlično zapaža i posebno izdvaja:

Do otkrića stacionarnih talasa Tesla je došao upotrebom svog ≪Uveličavajućeg pojačivača≫ (Magnifying Amplifier). Navodimo još nekoliko Teslinih citata:

„… From my circuit you can get either electromagnetic waves, 90 percent of electromagnetic waves if you like, and 10 percent in the current energy that passes through the earth. Or, you can reverse the process and get 10 percent of the energy in electromagnetic waves and 90 percent in energy of the current that passes through the earth.“ …,

„… It is too noted that the phenomenon here involved in the transmission of electrical energy is one of TRUE CONDUCTION AND IS NOT TO BE CONFOUNDED WITH THE PHENOMENA OF ELECTRICAL RADIATION which have heretofore been observed and which from the very nature and mode of propagation would render practically IMPOSSIBLE THE TRANSMISSION OF ANY APPRECIABLE AMOUNT OF ENERGY TO SUCH DISTANCES as are of practical importance. …“

„…To give an idea, I would say that the frequency should be smaller than twenty thousand per second, though shorter waves might be practicable. The lowest frequency would appear to be six per second, in which case there will be but one node, at or near the groundplate, and paradoxical as it may seem, the EFFECT WILL INCREASE WITH THE DISTANCE and will be greatest in a region …”

Svi efekti koje Tesla opisuje, opisani su i od strane predstavnika Viziv Technologies LLC. Praktično tvrde da su postigli ono što je Tesla bio uveren da je moguće postići njegovim izumom. Razilaze se u objašnjenju vrste talasa koju proizvode, razloge za to razilaženje možemo najverovatnije tražiti u pokušaju da maksimalno sačuvaju u tajnosti što više detalja ove napredne tehnologije od konkurencije po svaku cenu. Ono što je jasno primetno u celoj ovoj srećno-tužnoj priči jeste činjenica da se ni jednom rečju, nigde ne spominje da je celokupan izum delo Nikole Tesle. Dokumentacija koja je te kobne noći izneta iz Tesline sobe je ko zna koliko puta menjana, prekrajana, cenzurisana, da bi te 2016. godine konačno ugledala ponovo svetlost, tako da sva objašnjenja koja stižu sa te strane “duge” moramo uzimati sa velikom rezervom.

Ali, i ovako zabašureno, skriveno, upakovano sa željom da bude komercijalizovano, raduje ponovno radjanje Teslinog najvećeg pronalaska i daje „vetar u ledja“ dugotrajnom i strpljivom radu mnogih entuzijasta širom sveta. Takodje, siguran sam da će novi tokovi nauke, a zapravo verovatno i budućnosti uopšte, kakva bi trebalo da bude, uobličavati po silama povezanih i ujedinjenih svesti koje jedna drugu podržavaju i čine DOBRO. Poštujući Teslino najvažnije nasleđe definisano kroz beskompromisnu veru u dobro, pravdu i istinu bez koje ne postoji prava filantropija, filantropija, kao potvrda izrečene vere, prioritet duhovnog nad materijalnim, iskrenost, pravednost i ljubav prema miru, stavljanje zajedničkog interesa iznad ličnih interesa i spremnost za žrtvovanje za te interese.

Da završim rečima jedne osobe koju izuzetno cenim: “Osećam da se prave stvari, poput vode, provlače kroz pukotine nametajućih stena, prkoseći im, a čine ih na hiljade i hiljade ujedinjnih kapljica koje jedna drugu guraju napred“ i kao što te kapljice na kraju uvek pronadju put do površine tako će i istina u ovom slučaju isto biti spoznata kada dodje za to vreme, odnosno kada se svest čoveka podigne na dovoljni nivo… Doći će i ta Teslina budućnost…  ”

mr Nenad Šijaković, dipl. Inž. el.

13. januar 2020. godine

Please follow and like us:

Your email address will not be published. Required fields are marked *